Sac İşleme



Aylık ortalama 3000 adet metal kapı imalatı yapılan fabrikamız bünyesinde ilgili miktarın hammaddesi sürekli stok olarak bulundurulmaktadır. Sac stoğu standart ebatlarda olmakla beraber proje ebadına özel rulo kesimleri ile sektörün en kaliteli imalatçısı olan Ereğli Demir Çelik fabrikalarından temin edilmektedir. Tüm siparişler imalat listesi formatında kayıt altına alınarak teknik çizim aşaması için operatör birimlerine aktarılır. Bilgisayar ortamında hazırlanan imalat çizimleri, firmamız bünyesinde bulunaniki adet punch press istasyonuna yönlendirilir, düz sac plaka üzerinde gerekli tüm köşe kesim ve aksesuar rezarvuar boşaltmaları milimetrik olarak gerçekleştirilir. Full CNC Abkant Preslerde bükümleri yapılan ürünler kaynak istasyonuna veya yarı mamül olarak müşteriye teslim edilir. Tüm bu süreç elektronik ortamda kayıt altında tutularak ve işlem esnasında birim amiri tarafından kontrol edilerek kalite kontrol prosesine uygun olarak sürdürülür.
 

Kaynak Atölyesi



Tip, nitelik ve özel taleplere uygun işlenen saclar kasa, kanat ve yardımcı elemanlar olarak ayrılarak, kaynak bölümü amiri tarafından ölçü ve genel kontrolleri yapılır. Kapı kanatları sınıfına uygun iç izolasyonları ve destek sacı uygulamaları yapılarak, bilgisayar destekli punto kaynak robotu ile toplanır.
Kapı kasaları, cam çıtaları ve menfez gibi diğer unsurların birleşimleri gaz altı kaynak tezgahında yapılarak, çapak alma ve zımpara işlemlerinden geçerek hazırlanır. Kaynak ve birleşim imalatları tamamlanan ürünler, kaynak birim amirinin son kalite kontrolünden geçerek boyahaneye veya yarı mamül olarak müşteriye teslim edilir. Kaynak işlemi sırasında sac ısıya maruz kaldığı için çekme, dönme gibi gönyeyi bozabilecek deformasyonlar oluşabilir. Ürün kalitesinin bozulmaması için tüm personel eğitimli ve yeterlilik belgesine sahip olmalıdır.
 

Boyahane



Sac işleme ve kaynak işlemleri tamamlanan ürünler sırası ile demir oksit ve kromat havuzlarında yıkanır. Bu işlem ile boyanın saca tutunmasına engel olabilecek yağ toz gibi elementler temizlenir ve korozyona karşı tedbir alınır. Yıkanan ürünler 24 saat süre ile kurumaya bırakılır. Kuruma süreci tamamlanan ürünler, firmamız bünyesinde bulunan tam otomatik fırın boya tesisinde elektrostatik toz boya ile boyanır. Renk müşteri talibe ve proje gereksinimi olan RAL renk kodlarına göre uygulanır. Kullanılan boya Epoksi Polyester Toz Boyadır. Kapı kasa ve kanat yüzeyinde 120 mikron kalınlıkta uygulanmaktadır. Toz boya uygulaması robot tabancalar ile yapıldığı için tüm yüzeylerde aynı boya kalınlığı ölçülebilir. Tercih edilen yüzey genelde pütürlü (Wrinkle) olmakla beraber Texture ve düz yüzey formunda, parlak ve mat görünüm alternatifleri mevcuttur. Boya aşaması tamamlanan ürünler, Boyahane amiri kalite kontrolünden geçerek bitmiş ürün olarak teslim aşamasına hazır hale getirilir.

Vizyonumuz; Kurumsallaşmayı ilke edinip şirketi ileri götürecek profesyonel ekibin altyapısını hazırlamak, genç çalIşanlarımızı yaratıcı, çalışkan ve dürüst elemanlar olarak yetiştirmek, kendine güvenen, yetki kullanabilen ve sorumluluk alabilen bireyler olarak çalışmalarına itina etmektir.